post

Мобилно приложение за Android, създадено от талибаните, е било свалено от онлайн магазина Google Play два дена след неговото публикуване там.

Приложението Pashto Afghan News е позволявало на потребителите да достъпват групите на едноименния уебсайт. Създаването му е част от мащабна кампания на талибаните за подобряване на тяхното присъствие онлайн и набирането на привъеженици за ислямистката им кауза.

Взимайки пример от методите за набиране на бойци на друга терористична организация – “Ислямска държава” – днес сайтът на афганистанските талибани е на пет езика, включително английски и се обновява редовно.

Към него има и канали в Twitter и Facebook, които остават активни въпреки стремежа на двете социални мрежи да откриват и спират подобни акаунти. Самият факт, че приложението е било публикувано в Google Play магазина, говори зле за усилията на Google в тази посока. От компанията обаче вече заявиха, че ще преосмислят начина, по който се одобряват мобилни апове с цел да се прихващат по-рано такива с ислямистко или друго незаконно съдържание.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *