post

Правителството на САЩ предприе стъпки да блокира влизането на китайската телекомуникационна компания Чайна мобайл (China Mobil) на американския пазар, тъй като според Вашингтон китайският държавен концерн застрашава националната сигурност, предадоха световните агенции.

Националната служба по телекомуникациите и информацията на САЩ е препоръчала на Федералната комисия по комуникациите да отхвърли заявката на Чайна мобайл, подадена през 2011 година, да предлага телекомуникационни услуги на територията на САЩ, се посочва на сайта на службата.

“След активно взаимодействие с Чайна мобайл опасенията от засилени рискове за прилагането на американския закон и за интересите на националната сигурност не бяха отстранени. Във връзка с това се препоръчва Федералната комисия по комуникациите да отхвърли молбата за лиценз на Чайна мобайл”, се посочва в документа, цитиран от Ройтерс.

Чайна мобайл, най-големият световен телекомуникационен оператор с 899 милиона абонати, не отговори на запитванията за коментар.
Препоръката е отправена на фона на засилващото се напрежение по търговски въпроси между Вашингтон и Пекин. Очаква се САЩ в края на седмицата да наложат мита върху китайски стоки за 34 млрд. долара, а Китай да отвърне с нови ставки за американски продукти на същата стойност.

Зет Ти И (ZTE), вторият по големина китайски производител на телекомуникационно оборудване, бе принуден да спре основни дейности през април, след като Вашингтон му забрани да внася американски части за срок от 7 години, твърдейки, че компанията не е изпълнила споразумение да накаже мениджъри, опитали да заобиколят санкциите срещу Иран и Северна Корея.

Концернът е напът да постигне вдигане на забраната, след като миналата седмица обяви нов състав на управителния си съвет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *