post

Трябва ли да бъде преразгледано решението за прехвърляне на контрола върху функциите на Службата за присвояване на имена и адреси в Интернет (IANA), и ако да, по какъв начин? Този въпрос беше поставен на обсъждане от заинтересованите страни от Националната администрация на САЩ по телекомуникации и информация (NTIA). Общественото обсъждане ще продължи до 2 юли.

През септември 2016 г. NTIA предаде контрола върху системата за имената на домейните към структурите на Интернет общество под егидата на ICANN.

Още тогава решението предизвика остри реакции от страна на някои американски политици, според които отказът на САЩ от контролиращата роля ще позволи на държави като Китай, Иран и др. да поставят под заплаха свободата на словото и разпространението на информацията в Интернет.

Сега обаче поводът за безпокойство е още по-голям, след като на 25 май влезе в сила общият регламент за защита на личните данни GDPR, приет от ЕС. Това искане, според представители на американската администрация, противоречи на изискванията на Whois: регистраторите на домейни вече не могат да публикуват публично данните за лицата, регистриращи име на домейн, от страни от ЕС. Според тях, това рязко противоречи на интересите на правоохранителните органи на САЩ. По мнението на запознати те са свикнали да ползват данните в Whois за свои цели.

Ограничаването на достъпа до тези данни сериозно ще усложни и живота на компании, които са собственици на защитени търговски марки – на тях ще им бъде много по-трудно да се справят с посегателствата върху техните права в домейн пространството. Самата NTIA също настоява за запазването на Whois в неговата цялост.

В същото време обаче, критиците на подобна стъпка твърдят, че е трудно да се разбере как преразглеждането на решението за отказ от контрол над функциите на IANA може да повлияе на ситуацията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *