post

Американският Департамент по правосъдие е започнал криминално разследване срещу Uber заради използването на софтуер, който е помагал на шофьорите на компанията да избягват полицията и транспортните регулатори, съобщава Reuters. Разследването е започнало след като наскоро Uber призна, че е използвала софтуера Greyball.

Чрез тази програма шофьорите на Uber са могли да разпознават и избягват срещи с местни правителствени служители, които са се опитвали да правят проверки в райони, където Uber все още не е имала разрешение за работа. Софтуерът беше разкрит от в. New York Times през март т.г. В последствие Uber обяви, че програмата се използва за проверка на достоверността на клиентите и за защита на водачите. Все пак компанията забрани използването на Greyball занапред.

Greyball се е използвал от декември 2014 г. насам. Програмата е позволявала на автомобилите да скриват реалното си местоположение на картата, както и да слагат тагове на определени потребители, които по този начин ще виждат различна версия на основното приложение. Има подозрения обаче, че Greyball е сравнявала данните в профила на потребителя, например кредитната му карта, за да провери дали не е свързана по някакъв начин с банка или кредитна компания, която се използва от полицията. Проверявали са се и социалните профили на потребителя, за да се прецени дали не е полицай или служител на определена институция.

Uber, както и Департаментът са отказали коментар по темата. Все пак източници на Reuters твърдят, че компанията вече е получила иск от съдебно жури за предаване на документи, които са свързани със софтуера и начина му на работа. За сега това не означава, че Uber задължително е нарушила закона и ще бъде наказана. Това ще стане ясно едва след края на разследването. Източниците на агенцията казват още, че Uber също е наела външна адвокатска кантора, която да проведе свое разследване на случая.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *