post

Ден след като 8 американски щата заведоха дело срещу разпространението на чертежи за 3D принтиране на оръжия в интернет, съдът въведе желаната забрана, съобщава CNET. За сега тя е временна, докато не приключи делото.

Осемте щата заведоха делото след като американският Държавен департамент се отказа от своето дело срещу компанията Defense Distributed, която разработва и разпространява планове за 3D принтиране на оръжия в интернет. Още преди забраната да изтече официално, в мрежата се появиха такива чертежи.

Затова главните прокурори на няколко щата заведоха общо дело. Освен това прокурорите на общо 20 щата пратиха и възражение до Държавния департамент и Департамента по правосъдие с искане да се забрани онлайн разпространението на такива чертежи. Прокурорите се аргументират, че 3D принтираните оръжия могат да се засекат много трудно, а освен това всеки може да ги направи, без значение от възраст или психическо състояние.

Временната забрана е валидна за цялата територия на САЩ без значение дали даден щат е участвал в делото и го подкрепя или не. Тя не забранява използването на такива файлове, а само разпространението им в интернет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *