post

Саудитска Арабия ще започне да издава електронни туристически визи през следващите седмици за гражданите на някои държави, включително за членките на шенгенската зона, съобщи близък до правителството саудитски информационен сайт, цитиран от ДПА.

Новата визова система също така ще се отнася за гражданите на страните от Южна и Северна Америка, Япония, Тайван, Сингапур, Малайзия, Бруней, Австралия, Южна Корея и Южна Африка, допълва сайтът “Сабк”, съобщава БТА.

Най-големият износител на петрол в света – Саудитска Арабия, се стреми да диверсифицира източниците си на приходи на фона на ниските цени на петрола. Екип от министерството на вътрешните работи, на външните работи и на туристическата агенция на страната е разработил правила за новата визова система, се казва в съобщението.

 

Към момента чужденците, които пристигат в Саудитска Арабия, трябва да кандидатстват за виза предварително в консулските служби на кралството в чужбина. Според новите разпоредби жените под 30 години, които ще посетят страната, трябва да са придружени от член на семейството, посочва “Сабк”.

На чужденците няма да е разрешено да влизат в Мека и Медина, свещените за мюсюлманите градове в Саудитска Арабия. През ноември ръководителят на Комисията за туризъм и национално наследство на Саудитска Арабия принц Султан бин Салман каза, че очаква системата за туристически визи да влезе в сила през 2018 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *