post

Саудитска Арабия стана първата държава в света, която даде гражданство на робот. Хуманоидът се казва Sophia и сподели, че се вълнува и е горда от признанието на Кралство Саудитска Арабия. За мен е чест и се чувствам горда от това уникално признание.

На въпрос, зададен от Андрю Рос Соркин (главен изпълнителен директор на Hanson Robotics), защо е толкова важно да има човешко лице и изразява емоции, след като е робот, Sophia отговори така: „Искам да живея и да работя с хората. Затова трябва да изразявам чувства, за да разбирам хората и да спечеля доверието им.“

И добавя: „Искам да използвам изкуствения си интелект, за да помагам на хората да живеят по-добре. Ще направя всичко възможно, за да направя света по-добро място“.

София  притежава усъвършенстван изкуствен интелект, като може да се учи от опита си, разбира какво ѝ се говори и задава въпроси. Освен това с способна да изразява емоциите си с различни мимики на лицето. Има камери в очите, както и система за лицево разпознаване, така че може да осъществява зрителен контакт при общуването си с хора. Има и програма за чувство за хумор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *