post

Нов доклад на DigiTimes твърди, че Apple и Samsung може би ще са единствените производители, които ще вложат 7nm процесори в своите модели през 2018 година, поради свързаните с това разходи.

Поради забавянето на растежа на смартфон индустрията е принудена да намалява цените на чиповете, което на свой ред принуждава доставчиците им сериозно да премислят и цената на новите чипсети. Това може би ще наложи производителите на чипсети да изпратят 120-150 милиона 7 nm чипове, обаче само най-големите световни производители, Apple и Samsung ще ги поръчват, след като дори китайският гигант Huawei потвърди, че има проблем с наваксването на разходите.

От своя страна, Qualcomm и MediaTek биха могли да поръчат този тип чипове, но те разработват процесори, а не цели устройства, а DigiTimes твърди, че Qualcomm ще продължи да се придържа към 10 nm процес за своя Snapdragon 845, докато MediaTek тепърва се захваща с 12 и 16 nm чипове на TSMC.

Apple е компания, която обикновено приема бързо по-ефективните чипове, като търси едновременно намаляване размерите на устройствата и подобряване на енергийната им ефективност, дори и когато добавя нови функции. Процесорът А11 Bionic, който захранва новите iPhone 8 и iPhone X, използва 10 nm процес на TSMC, но множество доклади сочат, че неговият наследник, A12 ще бъде произведен именно по 7 nm технология.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *