post

Екраните на любимите ни устройства стават все по-големи и съответно все по-предразположени към надраскване, или дори счупване, но скоро подобни проблеми може би ще останат в миналото, тъй като учени създадоха еластичен дисплей, който може да се поправя сам.

Проектът е разработен в университета Ривърсайд, Калифорния и позволява пукнатини и драскотини върху материала да се сливат и изчезват, тъй като той може да се разтегне до 50 пъти над първоначалния си размер, което ознячава, че примерно напукан дисплей, изработен от него, може да се възстанови за 24 часа. Ръководителят на този проект, Чао Ванг твърди, че новооткрития материал има способността да се регенерира също като човешката кожа.

Всъщност не за пръв път виждаме подобна технология в мобилно устройство, а пример за това може да е гъвкавия LG G Flex, но учените са установили, че новата материя може да провежда електричество, което я прави подходяща за използване за изработка на дисплеи. Според Ванг, тя е и много по-устойчива в различни среди, за разлика от другите подобни полимери, които не работят добре при висока влажност.

Тази иновативна разработка би могла да намери приложение и при поризводството на батерии и именно в тази посока са насочени усилията на екипа в момента, тъй като една самолекуваща се литиево-йонна батерия би помогнала на изпуснат телефон да се възстанови по-бързо и да издържа повече. Според Ванг този материал има възможност да влезе в употреба в следващите три години, но преди това учените ще работят още върху неговата издръжливост в тежки условия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *