post

Уебсайтът www.sofia.bg, който е на Столична община, e спечелил награда в рамките на пилотно изследване на електронното управление на общините в България по проекта „Твоята община те очаква онл@йн“. Както съобщава сайтът Млада София, Изследването обхваща уеб страниците на 27 големи български общини, а столичната интернет страница е на второ място.

Автори на изследването са от екипа на Института за икономическа политика – София, а партньори по проекта са още Институтът за електронно управление към Училището по публична администрация Рътгърс, Университет на Ню Джърси, САЩ и Посолството на Съединените американски щати в София. По проекта е използван световният Индекс за електронно управление за оценка на общинските интернет страници в България.

Призът на www.sofia.bg е за цялостно представяне като платформа, подчинена на принципите за добро управление. В рамките на проекта е използвана методология, изцяло съответстваща на тази в докладите за „Дигитално управление в световен мащаб“, към която са добавени допълнителни критерии, отразяващи спецификите на българското законодателство и административна практика.

Изследването е поставило оценка на участващите сайтове по пет критерии: сигурност и защита на личната информация; приложимост; съдържание; предлагани услуги; гражданско участие и социална ангажираност.

Междувременно в София се проведе дискусия с участието на създателите на методологията и експерти по електронно управление д-р Джеймс Мелитски от Колежа Марист (Покийпси, САЩ), д-р Арун Манохаран от Щатски университет Кент (Охайо, САЩ), както и Александра Топчиева от Института за икономическа политика в София. Дискусията беше организирана от Секретаря на Столична община г-жа Ралица Стоянова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *