post

Министерството на правосъдието на САЩ е повдигнало обвинение срещу руски шпиони за предполагаемото им участие в хакерската атаката срещу онлайн гиганта Yahoo през 2014 година.

Двама служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) и двама от техните съучастници са посочени от правителствения отдел като лицата, влезли в компютърната система на Yahoo и компрометирали милиони профили.

В съобщението си, Министерството на правосъдието заявяват, че четири лица се издирват за „компютърно хакерство, икономически шпионаж и други престъпления“. Предполагаемите престъпления са започнали през януари 2014 г и се отнасят до мрежата на Yahoo и съдържанието на уебмейл профилите.

Министерството на правосъдието е съобщило, че четиримата обвинени са влезли в системите на Yahoo и са откраднали данни от 500 милиона профила като са използвали тази информация, за да получат достъп до имейл профилите на техните доставчици, като например Google. Били са атакувани данните на руски журналисти, американски и руски държавни служители и служители на неназовани финансови и транспортни компании.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *