post

Учени от Томския политехнически университет (ТПУ) възнамеряват да създават спътници, корпусът на които да е напечатан на 3D-принтер, съобщи директорът на инженерната школа за нови производствени технологии Алексей Яковльов, цитиран от “Взгляд”.

През август 2017 г. в орбитата на Земята вече беше пуснат напечатан на 3D-принтер спътник с название “Томск-ТПУ-120”. Той е единственият сертифициран от NASA спътник от подобен род. По думите на Яковльов в бъдеще се планира създаването именно на такива корпуси, пише агенция Кросс.

По поръчка на промишлените партньори се планира да се произвеждат не само корпуси, но и цели спътници. В бъдеще ще бъдат изготвени 10 различни космически апарата, които да бъдат изпратени в орбита.

“Това е само първата задача – изготвяне и пуск на такива спътници. Нататък ще се отработват елементи за събиране и предаване на информация към Земята. Това вече са научни експерименти, които ще се провеждат с участието на “Роскосмос”, а те ще бъдат наши партньори в това”, отбеляза Яковльов, като допълни, че освен този експеримент може да бъдат поставени и други задачи от консорциума.

“Томск-ТПУ-120” е първият руски космически наноспътник, корпусът на който е напечатан на 3D-принтер. Размерите на сателита са 30х11х11 см, а теглото му е 3,763 килограма. Целта му е да докаже, че материалите и технологиите, използвани при създаването му, могат да издържат на космическото натоварване и дългосрочния престой в орбита, както и да запазят оперативните си възможности.

През август 2017 г. той започна да предава на Земята гласови съобщения – посланието към хората на Земята е записано от студентите на ТПУ на 11 световни езика: руски, татарски, казахски, английски, немски, френски, испански, портулагски, китайски, арабски и хинди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *