post

„Мащабното кибернападение със зловередния софтуер WannaCry имаше само тестови характер и очакваме още атаки“, заяви днес специалният представител на руския президент за сътрудничество в областта на информационната сигурност Андрей Круцких.

В рамките на международен форум в Севастопол, той посочи, че хакерите са искали да проверяват слабостите на засегнатата система и тепърва ще нанасят удари.

“Вижте последната атака WannaCry – засегна 150 страни, но не с твърде много щети. Това е тест”, каза Круцких. Той добави, че е време IT-специалистите по света да се подготвят за опасна серия от нападения в кибер пространството.

Pixelmedia.bg припомня, че в средата на май компютрите в десетки страни бяха засегнати от вируса на WannaCry, който покоси важни звена като здравни служби и пътнически компании. Заразата се възползва от слабост в операционната система Windows, открита и използвана от Агенцията за национална сигурност на САЩ, а вирусът криптира информацията в компютърната мрежа, искайки откуп от 300 долара в биткойни.

Все още не е ясно кой стои зад атаката от пролетта, а само преди дни бе регистриран и нов подобен случай – този път с вируса Petya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *