post

По време на президентската кампания през 2016 г. руски агенти са създали в социалната мрежа Фейсбук 129 събития, свързани с изборите, предаде Ройтерс, като цитира писмени показания на компанията пред Конгреса.

В публикуваното писмено изявление на Фейсбук, което носи дата 8 януари, се съобщава, че събитията са били видяни от 338 000 различни акаунта. Общо 62 500 са заявили, че ще присъстват. Компанията заяви, че не разполага с информация кои от събитията са се състояли.
През септември Фейсбук заяви само, че руснаци са създали “няколко рекламирани събития”. Появилите се след това копия на страници на събития показват, че поне някои от тях са били политически събирания, фокусиращи се върху спорни въпроси като имиграцията. Русия отхвърля изводите на разузнавателни агенции от САЩ, че се е опитвала да се намеси в демократичния процес в САЩ.

Фейсбук съобщи информацията на Конгреса в отговор на писмено запитване от Сенатската комисия по разузнаване.

Компанията съобщи, че е открила припокриване между маркетинга, извършен от руски агенти през 2016 г. и посланията на компанията на президента Доналд Тръмп, но го определи като незначителен, предава БТА. Фейсбук подчерта, че не е в положение, което да й позволява да съди за обвиненията в съглашателство между двата лагера, които Тръмп отхвърля. Президентът определи разследването на тези обвинения като лов на вещици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *