post

След самоуправляващите се автомобили и интелигентните високоговорители, руската търсачка Yandex се ориентира към производството на смартфони. Първият й модел, наречен Yandex Phone работи с Android и идва с предварително инсталиран софтуер на компанията за GPS, музика и прогноза за времето. В центъра на всичко това стои виртуалният асистент Alice, който вече разполага с 34 000 локализационни умения и може да разбира руски с точността на човек. Alice ще ви помага и да намерите местни компании и доставчици на услуги от интегрираната бизнес директория на Yandex. Една и съща база данни може да идентифицира служители в бизнеса, или да ви позволи да се свържете с фирма, като потърсите име или услуга.

Всъщност не е чудно, че наричат Yandex “руската Google”, защото подобно на американския си конкурент, по-голяма част от приходите на гиганта идват от реклами, свързани с резултатите от търсенията. Компанията се впусна в запазената територия на Google, като стартира собствен магазин за Android приложения през 2012 година, а миналата година надскочи конкурента си, за да стане най-популярната машина за търсене в Русия при смартфоните, преди да го надмине и на работния плот.

Спецификациите на първия й телефон обаче не са толкова впечатляващи. Той е снабден с 5.65 инчов Full HD екран, работи с Android 8.1 и се захранва от процесор Snapdragon 630, има сензор за пръстови отпечатъци на гърба и NFC поддръжка за безконтактни плащания. Настройката на камерата включва двойна задна с един 12 и един 5 мегапикселов сензор и 5 мегапикселова предна камера, а цената на Yandex Phone ще е 17 990 рубли, или около 270 долара, като той ще е на разположение в магазина на компанията в Москва още днес, а след това и в електронните магазини и при търговците на дребно, чрез оператора Beeline.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *