post

Русия обмисля създаването на своя собствена криптовалута, пише “Файненшъл Таймс”. През лятото на миналата година президентъ на страната Владимир Путин се срещна с Виталик Бутерин – роденият в Русия основател на една от основните дигитални валути Етериум. Срещата между двамата е имала за цел да се обсъди как може да се регулира един бъдещ официален пазар на “крипторубла”.

„Този инструмент би ни подхождал много добре за всяка една чувствителна дейност от името на нашата държава. Чрез създаването на “крипторубла” ще можем да уредим сметки с наши контрагенти по целия свят, без да обръщаме внимание на западните санкции“, коментира пред “Файненшъл Таймс” икономическият съветник на Путин – Сергей Глазев.

Припомняме, че преди няколко месеца идеята беше лансирана от министъра на съобщенията и масовите комуникации Николай Никифоров. Той подчерта, че създаването на собствена криптовалута не означава легализация на bitcoin в страната.

За ефективността на крипторублата се планира да се рационализира на данъка върху общия доход (ДОД). Ако собственик не може да обясни как се е сдобил с определена криптовалута, при обмена ѝ в руски рубли, Москва ще взима данък в размер на 13% от цялата сума. При покупка и продажба на крипторубли сумата ще е в размер на 13% от спечелената разлика. Никифоров обаче уточни, че всички тези въпроси още се обсъждат.

Крипторублата няма да може да се добива. По думите на Никифоров това ще бъде по-скоро затворен модел с определен обем регулирани емисии.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *