post

Криптовалутите, подкрепени от природни ресурси, ще са много по-надеждни разплащателни средства от банковите. Това коментира основателят на инвестиционната фирма Universa Александър Бородич, цитиран от агенция Sputnik. Според него богатата на природни ресурси Русия би могла да превръща електричеството в криптовалута посредством минната индустрия и по този начин да генерира възможно най-голямо количество от разплащателното средство, с което да търгува на пазара. „Макар статутът на криптовалутите в Русия да не е много ясен, дори и на правителството, определено има някои проекти, които малко или много са свързани с криптовалути“, заяви той.

Бородич също така заяви, че страните от БРИКС и Далечният изток на Русия обмислят създаването на обща виртуална валута за целия блок. Инвеститорът посочи също, че това може да бъде първата подобна валута, подкрепена от природни ресурси и като такава би могла да пожъне особен успех.

По думите на Бородич предложения за виртуална валута са получавани и от Обединената банка на Швейцария, подкрепена от шест други големи финансови институции. Според него използването на криптовалута би била особено полезна, тъй като позволява незабавното изпращане на средства от една държава в друга. Въпреки това за инвеститора би било по-добре подобни валути да се гарантират с природни ресурси, а не с банки, били те и швейцарски.

За Бородич виртуалните валути са още нещо съвсем ново и тепърва ще става ясно как те да бъдат използвани в счетоводството или как да бъдат облагани с данъци. „Смятам, че ще има повече регулации по-късно, когато централните банки решат как да оперират с тях“, посочва инвеститорът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *