post

Руският квантов център (РКЦ) започва разработка на квантово машинно обучение, което ще позволи на невронните мрежи да се обучават в пъти по-бързо, отколкото класическите компютри, съобщава РКБ Новости. До момента руската банка Газпромбанк е инвестирала в проекта 1,5 млн. долара. Руският квантов център планира да привлече и други инвеститори.

РКЦ ще работи върху теорията за квантови невронни мрежи, създаване на квантови симулатори (опростена версия на квантовия компютър за решение на една задача) за целите на машинното обучение и разработката на програми за квантови изчисления. Тези разработки ще послужат за обработка на данни и машинно обучение с цел решение на конкретни бизнес задачи. В бъдеще от Руския квантов център предвиждат да създадат универсални многозадачни квантови компютри.

Проектът се подкрепя от водещи световни учени в областта на квантовата физика, като например професора от Харвард Михаил Лукин, чийто екип от физици създаде през юли миналата година един от най-мощните 51-кубитови квантови компютри. По думите на Михаил Лукин, един от основателите на РКЦ, квантови компютри с такава изчислителна мощ могат да се справят със задачи, с които не могат да се справят компютри с традиционна архитектура. Изчислителните елементи на квантовите компютри, изградени на базата на квантови обекти, са способни да се намират в суперпозиция на няколко състояния, което им позволява едновременно (за един такт) да правят наведнъж множество изчисления.

Квантовото машинно обучение представлява интерес за финансовия сектор. Управлението на инвестиционния портфейл, оценката на риска, алгоритмичната търговия с активи могат да се извършват с помощта на машинното обучение, а квантовите технологии ще направят тези решения значително по-ефективни, смятат от Газпромбанк.

Снимка: Михаил Лукин (източник: Харвардски университет)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *