post

През тази година дунавският град Русе ще стане част от световната инициатива NASA Space Apps Challenge, научи Pixelmedia.bg от организаторите на събитието. Тя представлява най-големия хакатон в света за космически приложения и е насочена към хора, които се интересуват от авиация и космонавтика или имат идеи за подобряване на живота на Земята.

През тази година NASA Space Apps Challenge ще се проведе на 29 и 30 април, в близо 200 града по целия свят, а местното събитие в дунавския град ще бъде в Русенския университет. Припомняме, че през последните години в градът се превръща в своеобразна технологична и стартъп столица на Северна България с множество новостартирали фирми, както и организации като Startup Factory, развиващи предприемачеството в региона.

NASA Space Apps Challenge се провежда под егидата на Националната авио-космическа агенция на САЩ (NASA). В състезанието могат да участват хора от всякакви възрасти и с всякакви професии, самостоятелно или за предпочитане в екип. Няма никакво ограничение в броя на членовете на отделните екипи.
Месец преди състезанието, т.е. в края на март, от NASA обявяват глобалните приоритети, по които трябва да работят участниците. Тази година те ще бъдат свързани с подобряването на живота на Земята.

Обикновено приоритетите са формулирани достатъчно широкообхватно, така че да обхванат почти всяка „щура“ идея, която в последствие може да се превърне в сериозно технологично решение или бизнес иновация. Екипите избират предизвикателство и разработват проект, който решава определен проблем в дадената област. Проектите най-често биват програмни продукти (десктоп, уеб, мобилни); апаратни устройства (роботи, дрони и др.) и съпътстващото им програмно осигуряване или концепции за решаване на даден проблем.

Двата най-добри екипа от всяка локация в България продължават да се борят на глобално ниво. През миналите години български отбори редовно се класират в ТОП 5 в света. Повече за успехите на българските участници може да прочетете на сайта на събитието. Повече за предстоящия хакатон има тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *