post

Операциите на очите са много трудни и рискови. Те изискват наистина стабилна ръка на хирурга. По-стабилна от тази на робот няма и вече има такъв хирург, съобщава Engadget.

Новият робот-хирург е дело на университета в Оксфорд и вече е минал първите клинични тестове. Те показват, че той може да извършва очни операции по-добре от който и да е човек.

Ретината е много деликатна и тънка. Дори най-малката неточност може да има сериозни последици. А неточност в стабилността на ръката може да се прояви дори от сърдечния пулс и преминаването на кръвта през ръцете на хирурга. Това увеличава риска от неприятни последици.

Роботът на Оксфорд няма този проблем. Машината се казва Robotic Retinal Dissection Device и на галено се нарича R2D2. Неговата ръка няма пулс, а прецизна механика, която може да се мести само с 10 микрона. Това е 10 пъти, по-голяма прецизност отколкото човешка ръка може да постигне. Точно толкова е и дебелината на ретината.

За сега роботът се управлява от хирург чрез джойстик. Така отново човекът взима най-важните решения по време на операцията, но има значително по-голяма прецизност.

Учените разработват R2D2 от 2011 г. Първата манипулация е направена през септември миналата година и е успешна. От тогава досега са направени още 11 успешни операции. В три от тях е имало известни усложнения, но не твърде сериозни. Освен това са по-малко спрямо седемте проблема в операциите на контролната група. Учените вече планират как да добавят още възможности на робота си и той да може да се използва и за вливане на лекарства директно до елементи на очите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *