post

Учени от Оксфордския и Йейлския университети са пресметнали кога изкуственият интелект ще може да замени човека в различни сфери. Съгласно прогнозите, още към 2024 г компютърът ще може да се справя с превода на текстове по-добре от хората, а към 2026 г – да пише съчинения от училищно ниво. С вероятност 50% след около 45 години роботите ще се окажат по-добри от своите създатели във всички сфери, става ясно от анкета сред 350 експерти в областта на изкуствения интелект.

След около 10 години роботите ще заменят водачите на превозни средства, а продавачите ще останат без работа към 2031 г. Малко повече време ще е нужно на силициевите създания да напишат бестселър – очаква се това да стане към 2049 г. В медицината човекът ще издържи до 2053 г, когато роботите ще заемат мястото на хирурзите.

Прогнозите на учените се различават в зависимост от региона. В Азия считат, че изкуственият интелект ще надмине човека след 30 години, в Северна Америка – след 74 години. Все още никой не се наема да прогнозира кога ИИ ще стане кинокритик или познавач на изкуството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *