post

Кръвното налягане представлява силата на кръвта срещу стените на артериите. То се повишава и пада през целия ден. Има две граници, по-конкретно известни като горна и долна граница на кръвното налягане. Нормалните нива са в рамките на 120 – 129 за систолното състояние (горна граница) и 80-84 за диастолното (долна граница).

Високото кръвно налягане, или наричано още „тихия убиец“, е опасно, защото принуждава сърцето да работи твърде трудно и допринася за атеросклерозата (втвърдяване на артериите). Това увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт, които са първа и трета водеща причина за смърт сред българите. Високото кръвно налягане също може да доведе до други състояния, като застойна сърдечна недостатъчност, бъбречно заболяване и слепота.

Как може да предотвратите или контролирате високо кръвно налягане?

Ако имате високо кръвно налягане, вие и вашият лекар трябва да работите заедно в екип. Пациентът и лекуващият трябва да отбележат ясно какви са целите за постигане. Най – честата причина за високо кръвно налягане е наднорменото тегло. Кардиологът може да изготви подходящ хранителен режим, благодарение на който да се постигнат оптимални резултати.

Как да редуцирате теглото си?

Сред основните прични на наднорменото тегло са прекомерната употреба на сол, въглехидрати и мазнини.

Трябва да се фокусираме върху това какво точно ядем и в какви количества. Едни от най-опасните моменти за всеки хранителен режим, е похапването на вредни храни пред телевизора или компютъра.

Сред най – добрите начини за промяна на хранителните навици е да създадете и водите свой дневник на храненията, които правите. Така ще наблюдавате лесно какво приемате и дали то влияе позитивно или негативно на вашата диета.

Кои са най –разпространените храни против високо кръвно налягане?

Овесени ядки

Високото съдържание на фибри ги прави изключително подхоящи за редуциране на теглото.

Чесън

Стимулира производството на азотен оксид, който от своя страна разширява кръвоносните съдове.

Лимон

Изключително подходящ за свеж старт на деня. Изцедете от сока му в чаша вода.

Риба

Съдържа така необходимите на организма омега- 3 мастни киселини. Препоръчва се приготвянето на скара или фурна. Пържена и панирана не е добър вариант.

Моркови

Богати на калий и бета-каротени.

Спанак

Съдържанието на какао и магнезий помага не само за понижаване кръвното налягане, но и предпазват от сърдечни заболявания.

Целина

Фитохимикалите намаляват нивата на страсовите хормони и съответно на кръвното налягане.

Черен шоколад с какао

Флавонидите, съдържащи се в какаото са благоприятни за организма. Приемът на черен шоколад в малки количества понижава кръвното налягане с около 2 единици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *