post

Рей Курцвейл, инженерен директор на Google, е добре известен футурист с голяма успеваемост в точните прогнози на бъдещето. Той твърди, че от 1990 г. насам 147 негови прогнози са с 86 процентна точност. По-рано тази седмица, на конференция в Остин, Тексас на SXSW, Курцвейл направи поредното си предсказание: по някое време през следващите 30 години ще възникне технологична сингулярност.

“2029 г е логичната дата, до която предсказах, че изкуственият интелект ще премине теста на Тюринг и следователно ще достигне до човешките нива на интелигентност. Определих и датата 2045 г за „Сингулярност“, когато ние ще умножим нашата ефективна интелигентност един милиард пъти като се слеем с интелигентността, която сме създали” – обяснява футурологът пред сайта Futurism.

Сингулярността е онзи момент във времето, когато всички постижения в технологиите, особено в изкуствения интелект (AI – Artificial Intelligence), ще доведат до създаването на машини, които са по-умни от човешките същества. Графикът на Курцвейл за сингулярността е в съответствие с други предсказания по темата. Припомняме, че неотдавна главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон предсказа, че зората на супер интелигентните машини ще изгрее през 2047 г. Но за Курцвейл процесът по достигане до тази сингулярност вече е започнал.

“Това ще доведе до появата на компютри с човешка интелигентност, пускането им в нашите мозъци, свързването на мозъка с облака, разширявайки това, което сме. Днес, това не е просто един сценарий за бъдещето“ – казва Курцвейл – „Той вече присъства тук, отчасти, и процесът се ускорява.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *