post

Малката рейтингова агенция от Флорида Уайс рейтингс (Weiss Ratings) стана първата, дала оценка на криптовалути, съобщава германският в. “Ханделсблат”.

Уайс обяви рейтинги на 74 криптовалути, обхващащи около 80 процента от капитализацията на този пазар.

Биткойнът, най-голямата виртуална валута, е оценен със степен С+ или “задоволителен”. Етериум, следващата по популярност криптовалута, получава оценка В или “добър”.

Биткойнът наистина се представя добре в области като сигурност, разпространение и разпознаваемост на марката. Цената му обаче отчита силни колебания, необходим е голям разход на енергия и има проблеми с възможностите за увеличаване на мащаба, посочва ръководителят на агенцията Мартин Уайс, цитиран от БТА.

Ако в тези области настъпят промени, има възможност за повишаване на рейтинга, допълва той.  Етериум също трябва да работи по проблемите на мащаба, но изходната му позиция е по-добра.

Уайс рейтингс, която досега оценяваше основно застрахователни дружества, банки и инвестиционни фондове, определя четири категории при криптовалутите – рискове, възможности, технология и основни данни, например скорост на трансакциите.

Агенцията се намества в проблемна, но силно желана ниша, тъй като криптовалутите като биткойн и етериум не са компании и технологичните платформи се развиват от фондации и световна общност от програмисти. Процесът и възможните ъпдейти, които биха могли да доведат до развитие на технологиите, са крайно сложни. Същевременно мнозина малки инвеститори търсят оценки за този млад, непрозрачен пазар, който отчита силни колебания, но през изминалата година привлича с растеж на печалбите от над 1000 процента.

Рейтингите са подложени на силна критика, посочва Уайс. Още преди публикуването им агенцията е била обект на хакерски атаки от Южна Корея, където мнозина инвестират в криптовалути и изглежда е имало опасения, че негативен рейтинг би могъл да доведе до нов срив в цените. Биткойнът обаче остана стабилен днес следобед на ниво 11 200 долара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *