post

Всички паметници на културата да преминат в онлайн регистри. Това е сред важните реформи, които стоят пред министъра на културата Боил Банов  до края на мандата му, съобщи той пред БНТ.

“Миналата година на Института за недвижимо културно наследство бяха дадени 75 хил. лева, а за тази – 150 хиляди. От 1 юли заплатите на работещите там ще бъдат увеличени с 20%”, коментира Банов и уточни, че в България има 40 хил. паметника на културата.

“До края на мандата ще ги ревизирам. Не искам да остане статут, който е временен. Задължително е и да преминем към електронен регистър, който в момента е във фаза избор на изпълнител”, добави той.

Банов даде за пример 400-500 църкви от цялата страна, на които през последните две години им е даден окончателен статут. Друга новост е, че Институтът за недвижимо културно наследство ще се премести в сградата на Министерството на културата, като процесът няма да забави работата му. Това се правело, за да се увеличи капацитетът му.

Министърът очерта няколко начина, по които да бъдат стимулирани собствениците на паметници на културата. Единият е чрез данъчно поощрение или програми за подпомагане, както и чрез различни фондове.

Банов припомни, че в последните няколко години бюджетът на министерството постепенно се увеличава с по 15-20 милиона на година, което той определи като последователна работа на ведомството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *