post

Както масовите модели, и бизнес ноутбуците следват тенденцията за намаляване на размерите и теглото, макар към тези устройства да се предявяват по-строги изисквания. В моделните серии на различните производители вече могат да се намерят доста компактни лаптопи, които позволяват комфортно да се работи не само в офиса, но и извън него. А пък от ASUS са решили да отидат още по-далеч и в началото на тази година представиха необичайния бизнес-ноутбук ASUSPRO B9440, теглото на който е малко повече от килограм.

Комплект

В кутията на ASUSPRO B9440 може да се намери зарядно устройство, преходник от USB Type-C към HDMI, USB 3.0 и още един USB Type-C, както и калъф за пренасяне.

2

Конструкция и дизайн

ASUSPRO B9440 е тънък ноутбук – дебелината му се променя само от 0,89 до 1,48 см.
Дисплеят е малко по-голям от основата с клавиатурата, затова при отваряне се получава малко повдигане. Тази интересна конструкция е позволила да се направи основата с клавиатурата по-тънка, а портовете USB Type-C са разположени отдолу на страните на дисплейната част.
На външен вид ASUSPRO B9440 е доста семпъл, по корпуса няма фирмените шарки и линии, свойствени на моделите Zenbook. Това е работна машина и тя изглежда по съответния начин – остри страни, сив цвят на корпуса от магнезиева сплав и черни вложки на шарнира, клавиатурата и рамките на дисплея. Ако не беше тънкия корпус и малките рамки около дисплея, дизайнът на ASUSPRO B9440 щеше да изглежда съвсем прост. Независимо от това, той е напълно удачен.

Конектори

На корпуса на ASUSPRO B9440 могат да се намерят само два порта USB Type-C и 3,5 мм букса за слушалки. Останалите конектори могат да се намерят на преходника, който влиза в комплекта – той притежава HDMI, USB 3.0 и още един USB Type-C. За съжаление, USB Type-C не са еднакви, поддръжка на зарядно устройство има само в левия.

Дисплей

Тънките рамки около екрана са позволили на ASUSPRO B9440 да използва 14-инчова матрица при размери на корпуса съпоставими с 13-инчовите модели. Самият дисплей е реализиран по IPS технология, той има матово покритие и добри обзорни ъгли. Максималната яркост е 284 cd/м2, минималната – 15 cd/м2.

Платформа, производителност

В ASUSPRO B9440 е използван 14-нанометров 2-ядрен процесор Intel Core i7-7500U с честота 2,7 GHz (3,5 GHz в режим Turbo Boost) и TDP 15 вата. Допълва го вградената графика Intel HD Graphics 620.

В тестовата конфигурация присъстват 16 GB оперативна памет LPDDR3 и 256 GB SSD. Дискът демонстрира средна скорост на четене/запис, но така или иначе тя е доста по-висока от тази на един обикновен хард диск.

Скоростта на устройството е на добро ниво за портативен ноутбук, тя е достатъчна за всички задачи, които не изискват големи ресурси от процесора и видеокартата. ASUSPRO B9440 без проблеми се справя с работа в браузъра, големи документи и таблици, както и с обработката на снимки. Той обаче не е подходящ за големи съвременни игри и видеообработка.

Отдясно на клавиатурата е разположен скенерът за пръстови отпечатъци, който работи чрез функцията Windows Hello. Скенерът работи бързо и точно.

На задната част на ASUSPRO B9440 са разположени два говорителя, те не са големи и не могат да предложат обемен звук, но пък са доста силни. И щяха да са подходящи за видеоконференции, но в този ноутбук няма камера. Липсата на камера се обяснява не поради тънките рамки около дисплея, а поради факта, че в корпоративния сектор често камерите се покриват с лепенки от съображения за сигурност.

Нагряване

Независимо от малката дебелина на корпуса, ASUSPRO B9440 има доста производителен процесор, а охлаждането му става чрез малък вентилатор, който поема въздух през решетката в долната част на корпуса и го издухва през отвори над клавиатурата. Даже при високо натоварване системата за охлаждане работи тихо и не създава дискомфорт.

Клавиатура и тъчпад

В ASUSPRO B9440 се използва клавиатура от островен тип с ход на клавишите 1,5 мм и подсветка с три нива на белия цвят. Освен това, клавиатурата е защитена срещу попадане на капки вода. Впрочем, това е базова защита, ако залеете лаптопа с чаша кафе или кола, той може и да не го преживее. Като цяло писането на клавиатурата е удобно, а клавишите са разположени на достатъчно разстояние един от друг и не се закачат.

Разположеният под клавиатурата тъчпад има относително малки размери. Панелът е разработка на ASUS и работи с пакета драйвери Smart Gesture. Тъчпадът не създава неудобства при работа, независимо от малките си размери.

Автономност

В теста PCMark 8 при натоварване и яркост на екрана 200 cd/м2 ASUSPRO B9440 работи 4 часа. Това впрочем е очакван резултат като се има предвид, че в лаптопа се използва батерия с капацитет 48 Wh.
В реални условия можем да разчитаме на 5-6 часа автономна работа, което не е много за устройство, предназначено за работа извън офиса или в командировка. Но за тънкия корпуса трябва да се плати с нещо.

Изводи

ASUSPRO B9440 е тънък и лек ноутбук, предназначен за бизнес потребителите. Моделът е снабден със скенер за пръстови отпечатъци, но в него липсва уеб камера, за да се осигури допълнителна безопасност.
От потребителска гледна точка моделът също е интересен – той има приятен дизайн, качествени материали и добра производителност. Това, което недостига както на корпоративните, така и на обикновените потребители, това е по-голямото време за автономна работа.

Плюсове: Корпус от магнезиева сплав, малки размери и тегло, матов дисплей, добра производителност, силни говорители, удобна клавиатура.

Минуси: Времето за автономна работа можеше да е по-голямо, само един порт USB Type-C от двата налични поддържа включване на зарядно устройство.
_______________________

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *