post

„Необходимо е да работим за разширяване на търговските и икономическите отношения между САЩ и България, които следва да се развиват в съответствие с установения добър политически диалог“. Това заяви секретарят по международна търговия в Департамента по търговия на САЩ Кенет Хаят на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски във Вашингтон.

„Американските фирми все още не познават добре възможностите, които предоставя България и най-вече предимствата ни като врата за пазарите на ЕС, страните от Близкия Изток и Африка, както и Източна Европа“, подчерта министър Лукарски. Той посочи, че приоритетите на страната ни са свързани с развитието на високотехнологични производства, в които американските компании са лидери. Секторите, които са във фокуса ни са машиностроенето, включително автомобилното производство, което привлича все повече водещи компании, електрониката, електротехниката, информационните и телекомуникационни технолгии, аутсорсингът на бизнес процеси и услуги.

Министър Лукарски сподели и успешния опит на някои български компании на американския пазар в сферата на фармацията, роботиката, информационните технологии, соларните инсталации и др.

Министър Лукарски проведе и първата от планираните по време на посещението срещи с представители на американския бизнес. В рамките на организираната от Бизнес съвета за Международно разбирателство кръгла маса, бяха обсъдени условията за бизнес и инвестиционната среда в България, както и конкретни интереси на американските компании за реализиране на проекти в страната ни. Енергийният оператор AES сподели своя положителен опит, включително и реализираното пренасочване и позициониране на редица административни дейности на компанията  от други европейски страни в България. В срещата участие взеха и водещи компании  като Техtron, Cheniere Energy, Sierra Nevada Corporation, S2 Global и др.  Те проявиха интерес от възможностите в сферата на газовата диверсификация, технологии за сигурност, охрана и наблюдение, кибер-сигурност, въздушен транспорт.

Във връзка с  икономическата среда в България, министър Лукарски увери, че на фона на случващото се в региона, страната ни се отличава с икономическа и финансова стабилност и предлага добри инвестиционни възможности, като най-ниски данъчни ставки сред страните в ЕС и ниски оперативни разходи. Също така той подчерта, че правителството работи за въвеждането на професионалното обучение по аналогия на дуалното обучение в Германия, Австрия и други страни, както и свързаните с това предизвикателства и необходимостта от по-бързо адаптиране на законовата рамка. Специално бе поставен въпросът за наличието на квалифицирана работна ръка, особено технически кадри.  Внимание бе отделено от страна на компаниите и на предизвикателствата, свързани с бежанската криза и нуждите на България като външна граница на ЕС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *