post

Създаването на компютри от нов тип за изпълнение на тясноспециализирани задачи е перспективно направление. Например, вече има създадени работещи прототипи на квантови компютри, но малко хора са чували за топлинни компютри. За предаване на данни в тях вместо електрони се използва топлинна енергия. Разбра се, подобни устройства имат по-малко бързодействие, но притежават и огромно преимущество – те могат да работят в такива условия, в които конвенционалната електроника отказва. Неотдавна специалисти от университета в Небраска (САЩ) разработиха първите прототипи на топлинни диоди, които запазват работоспособност при температура до +326 градуса по Целзий.

Според твърденията на изследователите, миниатюрни термомеханични памети, например, могат да се използват по време на космически мисии. Що се касае до топлинните диоди, те работят на същия принцип, както и техните полупроводникови аналози. Възможността да се управлява нивото на топлината позволява да се създават аналози на логически 0 и 1, които се използват за предаване на информация.

burning PC 2

В конструкцията на топлинния диод потокът топлина се регулира чрез промяна на разстоянието между неподвижен и подвижен “терминал” – в един диод се използват 24 двойки терминали. Освен това, използват се нагреватели, направени от тънък филм платина, с помощта на които се управлява температурата на всяка двойка терминали. Изпитанията на прототипи на топлинни диоди показват, че те могат да работят при температури до 326 градуса по Целзий (600 градуса по Келвин).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *