post

Дъщерна фирма на британския производител на спортни автомобили Westfield Sportscars, занимаваща се с разработката на безпилотни технологии обяви, че планира да създаде първият във Великобритания автономен камион за почистване. За целта компанията ще обедини усилията си с производителя на машини за почистване на улици Johnston Sweepers и фирмата Fusion Processing, разработваща технологии за машинно зрение.

Отначало целта на проекта ще е разработката на технологии, които могат да бъдат използвани за откриване и премахване на странични предмети от пистите за излитане и кацане на летищата, но системата може да бъде използвана и за по-ефективно почистване на улиците.

bokluk 2

По оценки на авиационната промишленост, странични предмети  – от крепежни елементи до части от багажа на летищата нанасят вреди в размер на 4 милиарда долара годишно, а повечето системи за откриване на боклук както и преди до голяма степен се надяват на човека. Използването на автономни системи, снабдени със съвременни сензорно оборудване ще позволи да се намалят човешките грешки и да се подобрят показателите при откриването на странични предмети.

В Westfield се надяват, че прототипът на роботизирания боклукчийски камион ще бъде готов до началото на 2018 г. Той ще бъде тестван в течение на година на няколко места, включително в Гринуичката лаборатория и летищата Хитроу и Бирмингам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *