post

София Тех Парк е подходящо и атрактивно място за Европейската агенция по лекарствата, като там е предвидено да бъде изградена и метростанция. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заедно с вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева, представиха кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата.

Вицепремиерът Захариева заяви, че столицата ни отговаря на всички критерии, поставени от Европейската комисия, като достъпност, възможност за работа и образование. “София спечели титлата за дигитален град, води в страната по инвестиции, има голям потенциал за развитие”, добави Фандъкова, цитирана от БТА.

Фандъкова подчерта, че подкрепата на бизнеса е един от важните приоритети, поставени пред градската управа. По думите й акцент е поставен на IT и фармацевтичния сектор.

“Тук е добро място за развитие за стартиращи фирми, заети с иновативни бизнеси”, завърши столичният кмет.

Общо 19 държави кандидатстват за домакинство на Европейската агенция по лекарствата. До 30-ти септември Еврокомисията ще извърши преглед на внесените кандидатури, а решението за релокация трябва да бъде взето през ноември. Централата на агенцията в момента е в Лондон, но ще бъде преместена след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *