post

Знаете ли, че нашата галактика Млечен път е изправена пред катастрофа – мащабен сблъсък със съседната галактика Андромеда само след някакви си 3 милиарда години? А знаете ли как ще изчезне самата Вселена или коя е най-старата клетка на планетата ни и че тя е по-стара дори от самата Земя? Това бяха само част от вълнуващите открития, които направиха стотици малки и големи привърженици на науката по време на първото издание на форума „Science Bricks: Наука с кауза“.

Събитието, което се проведе на 19 октомври в София Тех Парк, бе посетено от стотици фенове на науката от 5 до над 60 години, а всички приходи от него бяха дарени на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Сред едни от най-интересните лекции беше тази на астрофизика Никола Каравасилев, която беше посветена на това дали Вселената е толкова спокойна, колкото всички си мислим, или в нея се случват истински катаклизми. След него на сцената се качи химикът и учител Наско Стаменов, който разказа какво е общото между покритието на някои капсули, кравите и картина на Мане, както и с какви материали можем да пътуваме в Космоса. Третият лектор – доц. Аспарух Камбуров поднесе порция антарктическа наука като отведе публиката до базата на България на о. Ливингстън.

По време на почивката деца от Izzi Science for Kids правиха експерименти, които са научили в час, MDV training представиха своите професионални курсове, Виваком популяризира кампанията си „Жълти стотинки“, малки и големи се учиха да пилотират самолет на симулацията, предоставена от фондация „Карол Знание.

Първото научно-популярно събитие „Science Bricks: Наука с кауза“ се организира от сайта за наука и технологии MediaBricks.bg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *