post

Първият в света пътнически безпилотен дрон EHang 184 извърши първия си демонстрационен полет с човек на борда в китайската провинция Гуандун. Апаратът може да развива скорост до 100 км в час и да лети непрекъснато 25 минути.

EHang 184 може да вози един пътник или 100 кг товар и да се издига до височина 500 м.

“Всички традиционни летателни средства не могат да осъществяват напълно автономни полети и затова използването им за всекидневно придвижване е още далече в бъдещето“, коментира генералният директор на  EHang Ху Хуачжи, цитиран от ТАСС.

Компанията подчертава, че апаратът вече е извършил над 1000 изпитателни полета. Автономното устройство може да лети и при вятър със скорост до 50 км в ч. То е снабдено със защитна система, ако се появи повреда.

Пътниците могат да накарат дрона да спре и да увисне във въздуха, ако се налага. Смятам, че тази година ще успеем да получим разрешение за полети в 80% от страните и регионите по света, каза Ху Хуачжи.

Апаратът е квадропланер с кабина за пътници в горната централна част на корпуса. Пълното му зареждане няма да отнема повече от 2 часа. Управлява се от бордови компютър, а за пътника има само два бутона – „излитане“ и „кацане“. Цената му ще е между 200 и 300 000 долара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *