post

Първия кораб, задвижван единствено от възобновяеми източници тръгна на околосветската обиколка по море, предава БНТ.

Корабът се казва “Енерджи обзървър”, а негов капитан е 38-годишен мореплавател, изповядващ житейската максима, че няма невъзможни неща, Викториен Ерюсар.

„Искаме да насочим общественото внимание към третата индустриална революция след въглищата и петрола. Това е революцията на водорода. Водородът е нещо великолепно, както и всички възобновяеми източници на енергия. При тях няма вредни емисии, няма вредни газове или пък фини частици, които са вредни за здравето”, обяви Ерюсар.

На „Енерджи Обзървър” той ще пътува с Жером Делафос – режисьор и професионален гмуркач, който пък ще бъде ръководител на експедицията.

„Имаме две цели – първо да изпробваме новите технологии. Но за да ги изпробваме, ние трябва да плаваме, трябва да стигнем да четирите краища на Земята. Трябва да знаем как може да се използва соларна енергия на Северния полюс или пък на Екватора. Искаме да съживим старата традиция на експедициите”, обяви Далафос.

Катамаранът е дълъг около 31 метра и е широк около 12. На повърхността му са монтирани соларни панели и две перки. Когато няма достатъчно слънце или пък вятър, корабът ще използва водород, получен от морската вода.

По план експедицията трябва да продължи 6 години.

„Вместо да правим околосветско пътешествие от точка А до точка А, ние ще спрем на 101 места в над 50 държави”, поясни Ерюсар.

Пътешествието има логичната подкрепа на държавата, в която беше подписано Парижкото споразумение за климата. Коментар направи и Никола Юло, министър на околната среда на Франция.

„Ролята на държавата е да определи цели, а след това да създаде благоприятни условия, в които да се търсят решения. И постепенно, това което принадлежи на миналото като енергиен или транспортен модел, да отпадне. Аз съм убеден в решенията. Но ме притеснява скоростта, с която ще реализираме тези решения, защото времето напредва”.

Екипажът на “Енерджи обзървър” ще доказва на практика предимствата на автономното захранване от възобновяеми енергийни източници. Но околосветското пътуване има и по-важна мисия – да даде своя принос към бързите темпове, с които електрическото задвижване навлиза в бита и икономиката навсякъде по света.

One thought on “Първият кораб задвижван от ВЕИ тръгна на околосветска обиколка

  1. Първата на възобновяеми източници, ама друг път. Закъснели са с поне едни 2000 години…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *