post

Компанията ALE посочи приблизителната дата на изстрелване на своя спътник с изкуствени метеорити. Това ще се случи в началото на 2019 г над Хирошима – първият изкуствен метеоритен дъжд, създаден от човека. Очаква се, че явлението ще може да се наблюдава в радиус от 100 км.

ALE ще изпрати в космоса компактен сателит – той ще има размерите на кутия за обувки. В него ще се намират гранули, които ще полетят към Земята и ще изгорят в нейната атмосфера, като по този начин ще симулират падането на метеорити. Един спътник може да носи в себе си няколко стотин такива гранули.

Всичко ще изглежда приблизително така:

Съставът на изкуствените метеорити се пази в тайна. Посочва се само, че в бъдеще специалистите ще могат да експериментират с цветовете на метеоритните дъждове.

Гранулите ще изгорят приблизително на височина 60-100 км от повърхността на Земята. По този начин те няма да представляват заплаха за самолетите, които летят на много по-ниски височини. А пък Japan Airlines планира даже да организира специални полети, които ще съвпадат по време с метеоритните дъждове, за да могат пасажерите да наблюдават красивото явление.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *