post

Учени от Варшавския университет по технологии работят по създаването на роботизирани пчели, съобщи електронното издание Digitaltrends. Създадените от изследователите пчели се наричат Б-Дроиди, а целта на проекта е насекомите да изпълняват някои от функциите на истинските пчели.

Вследствие на множество подобрения, роботите са станали изключително усъвършенствани – от ранните задвижвани с колела роботи, които използвали компютри, за да откриват близки цветове, до квадрокоптери, летящи от цвят на цвят и способни да събират прашец.

„Първият тест на терен се проведе през 2014 г., след това през 2015 г. осъществихме първото опрашване, а през 2016 г. направихме първия тест за биологична ефективност на опрашването “, казва Рафал Далевски от факултета по авиоинженерство към Варшавския университет по технологии.

Той разказа, че през изминалата есен са направени първите опити за летене, а в момента се търси инвеститор. Учените се надяват до година и половина да пуснат на пазара и първия си продукт – подвижен, автономен робот за прецизно земеделие.

По време на тестовете Б-Дроидът успешно е успял да опраши чесън и ягоди. Роботът работи самостоятелно, без да е нужно да бъде управляван от човек. Операторът просто задава мястото и изискванията за опрашване на растението и оставя машината да си свърши работата.

Последният модел квадрикоптер се управлява от система от външни камери и наземен компютър. Когато камерите и компютърът подадат информация за позицията на цветовете се планира маршрут и квадрикоптерът отлита и се насочва от системата като лети от цвят на цвят и събира прашец, докато не покрие всички цветове на зададената област.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *