post

Португалска технологична компания пусна на пазара смартфон с гръб, направен от корк – естествен и възобновяем материал, който се добива в иберийската страна, предаде Ройтерс.

Смартфонът на португалската компания Икимобайл (Ikimobile) е един от първите, за който се използва различен от пластмаса, метал и стъкло материал. Това е силен тласък за технологичния сектор в Португалия, който е постигнал сериозен напредък в софтуерното развитие и много по-малък в хардуерното производство.

Създадената в Португалия версия на телефона ще бъде на пазара тази година, след като Икимобайл завърши планираното преместване на по-голяма част от производствената си дейност от Китай в иберийската страна.

“Икимобайл иска да постави Португалия на пътя към бъдещето и да я направи по-технологична, придавайки особено значение на този португалски продукт”, каза изпълнителният директор Титу Кардозу пред Ройтерс в завода на компанията в района за производство на корк Коруш, на 80 километра западно от Лисабон.

“Вярваме, че продуктът предлага нещо различно, нещо, което хората могат да почувстват, като го използват”, добави Кардозу.
Коркът се добива на всеки девет години, без да се нараняват дъбовите дървета и е изцяло рециклируем.

Португалия е най-големият производител на корк в света и смартфонът бележи усилията да се диверсифицира употребата му, която е съсредоточена в производството на тапи за вино.

Износът на корк от Португалия си възвърна нивото от преди 15 години, като корковите тапи са възстановили пазарния си дял спрямо пластмасата и метала. Португалия изнася и други коркови продукти като подова настилка, облекло, обувки и перки за вятърни турбини.
Слой от корк покрива гърба на телефона, като предоставя топлинна, акустична и антишокова изолация. Цветовата гама на корка варира от черно до светлокафяво и е със сертифицирани антибактериални свойства, като предпазва от облъчване.

Кардозу отбеляза, че Икомобайл работи с университета Миньо в северния португалски град Брага, за да направят телефона все “по-зелен” и се надява в скоро време пластмасовото тяло да бъде заменено с такова от естествени материали.

Материалът, за който се използват само естествени смоли, изисква години на проучвания и тестване за употребата му в телефоните.
Заводът трябва да произвежда 1,2 милиона смартфони годишно, което е капка в океана спрямо произведените 1,5 милиарда смартфона в света през миналата година.

По-голяма част от клетъчните телефони се произвеждат в Азия, но местното производство печели предимство от наличието на корк и от марката “Произведено в Португалия”, която привлича потребители в Европа, Ангола, Бразилия и Канада, твърди Кардозу.

През 2017 година компанията е продала 400 000 телефона, сглобени в Китай, включително и телефони с прости функции.
Икимобайл се надява да надмине този брой с местното производство през тази година.

Най-търсените коркови модели струват между 160 и 360 евро (187-420 долара) и представляват 40 процента от продажбите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *