post

Имейли за несъществуващи задължения са получили хиляди интернет потребители у нас. Повечето от съобщенията са изпратени от името на банка или частна компания. Писмата са идентични. До хората са изпратени уведомления, че фирмата им е заявила услуги най-често в размер на 2-3 хиляди лева. Тези пари според имейлите те трябва да платят по силата на договор до пет работни дни. В противен случай са заплашени от финансови санкции.

Електронните съобщения са изпратени до произволни пощи в онлайн пространството, дори и до хора, които нямат регистрирани фирми на свое име, например от японски адрес, но подписани с българско име.

Работещи в сферата на киберсигурността посъветваха потребителите да не отварят прикачените файлове.

Най-вероятно зачестилите имейли за несъществуващи дългове са компютърен  вирус, пореден случай, в който злонамерени хора изпращат фалшиви имейли с текстове до краен потребител, който би се изкушил да отвори файла или архива и компютърът му да бъде компрометиран. Този коментар направи в предаването „12+3“ Николай Недялков от Асоциацията за информационна сигурност. Потребителите трябва да са по-информирани, защото интернет не е безопасно място, подчерта той:

Трябва да си задаваме въпроса – ако по нормалната поща получите кутия бонбони от непознат, бихте ли изяли веднага бонбоните? Не. По същия начин трябва да се третира получено съобщение от непознат човек или институция. Трябва да се подхожда с недоверие.

Трябва да се внимава и при изтегляне на безплатен софтуер, дори при изтеглянето на легален софтуер можем да се сдобием със злонамерен такъв. Необходимо е да се грижим за компютърните и софтуерни актуализации и по възможност да не използваме администраторски профил, защото често троянските коне и други подобни вируси изискват такъв достъп, съветва още експертът. Може да ни предпази и внимателното обмисляне, преди да кликнем да изтеглим нещо, особено там, където има надписи „безплатно“:

Това е чисто психологически или социален инженеринг – да ни подлъжат да отидем на този сайт. Такъв род реклами трябва да ги отрязваме първоначално.

Съвременният антивирусен софтуер помага много, категоричен е специалистът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *