post

Капсула на времето с най-доброто от социалните мрежи ще полети в Космоса. От 1 август американската космическа агенция НАСА започна да събира цитати на потребителите в социалните мрежи, за да телепортира най-доброто от тях на една от сондите от мисията “Вояджър”, която през септември ще отпразнува 40 години успешна работа в Космоса.

Потребителите трябва да публикуват своите съобщения в социалните мрежи с хаштаг #MessageToVoyager до 15 август. Най-доброто изказване ще бъде избрано от екип учени с помощта на гласуване, което ще се проведе от 23 до 29 август. На 5 септември съобщението ще бъде качено на златната плоча на “Вояджър-1”.

“Нашата планета може да изчезне, но “Вояджър” още дълго време ще пътешества в Космоса и нашата галактика. Какви са вашите добри пожелания за нашия междузвезден посланик”, заяви мениджърът на мисията Сюзи Дод.

Мисията “Вояджър”, включваща две сонди близнаци “Вояджър-1” и “Вояджър-2”, бе изпратена в Космоса през септември 1977 г. Сега те са космическите апарати, намиращи се най-далеч от Земята – или на границата на Слънчевата система и вече са я напуснали, или са близо да напуснат хелиосферата.

Главната цел на програмата е била изучаването на планетите гиганти от Слънчевата система. “Вояджър-1” е изследвал Юпитер и Сатурн, а “Вояджър-2” – Уран и Нептун. Въпреки че апаратите са вече на 40 години, те продължават да проучват най-отдалечените кътчета на нашата система, разкривайки тайните на химическия състав и физическите свойства на космическото пространство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *