post

На какво са способни процесорите AMD Ryzen вече е известно – те са добри в едни задачи и не толкова впечатляващи в други. AMD обаче има и други чипове – CPU Ryzen Threadripper, които се отнасят към така наречения сегмент HEDT.

Флагман на тази серия сега е моделът Ryzen Threadripper 1950X, разполагащ с 16 ядра с честота до 4 GHz. Този процесор струва $1000. За същите пари Intel предлага новия Core i9 7900X, който има 10 ядра с честота до 4,3 GHz.

test 2 test 3

Сайтът videocardz.com сравни компютри с тези процесори, като добави към тях и моделите Core i7-7700K и Ryzen 7 1800X. Резутатите можете да видите по-долу.

test 4 test 5 test 6 test 7

Както се вижда, ситуацията е спорна. За начало да вземем неигровите тестове. В теста Cinebench R15 безспорен лидер с голяма преднина е творението на AMD, което изпреварва основния си конкурент с 35%. В софтуера Blender преимуществото на Ryzen Threadripper се запазва.

В игровите тестове ситуацията е по-различна. В 3DMark процесорът на AMD изостава малко от опонента си в два теста и съществено в останалите. В играта Rise of the Tomb Raider формално лидер е чипът на Intel, но на практика разликата няма кой знае какво значение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *