post

Укриването на данъци при онлайн търговията ще бъде спряно с промени в Закона за пощенските услуги. Това става ясно от Управленската програма на правителството за периода 2017-2021 г., която беше приета от Министерски съвет през миналата седмица, пише в. Стандарт.

С промени в закона ще се въведе задължение за пощенските оператори да събират и съхраняват информация за изпращачите на куриерски пратки. Освен това пощенските оператори ще трябва да изплащат по банков път събраните в полза на клиенти суми при доставка на стоки по домовете.

Това ново изискване обаче няма да важи в случаите, при които например човек продава по интернет бебешката количка на вече порасналото си дете или старите гуми на колата. Куриерските фирми ще трябва да превеждат по банкова сметка събраните при доставката пари само на онлайн търговци, които в рамките на 12 месеца са изпратили стоки на стойност над 10 000 лв. В тези случаи очевидно става въпрос за онлайн търговия, а не за инцидентна продажба на вещи, които вече не са необходими.

Промените ще бъдат направени, защото според анализ на Националната агенция за приходи от миналата година, укритите и недекларирани приходи от интернет търговците у нас надхвърлят 50% от оборотите им. Преобладаващата част от закупуваните в българските интернет магазини стоки се доставят на клиентите от куриери чрез използване на услугата наложен платеж. А при проверките на онлайн търговията са установени  много случаи, при които изпращачи на пратки дават неверни данни за ЕГН, което затруднява установяването на действителните граждани и фирми, извършващи продажби в интернет, гласят мотивите за промени в закона.

Ако продавачите в интернет получават парите си от куриерите само по банкова сметка, лесно ще може да се засекат реалните им обороти, което ще стопира укриването на ДДС и данък печалба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *