post

Лабораторията по информатика на Sony показа необичаен проект за очилата за виртуална реалност с название Superception. Той позволява да се гледа едновременно с очите на четири човека – своите и още на трима. По думите на автора на проекта Шуничи Касахара, възможността да се наблюдават събитията едновременно от четири гледни точки в реално време ще подобри зрителните способности на хората и ще ги принуди да са съпричастни на чуждия опит. Технологията създава един вид “супервъзприятие”.

“Основната идея е да се използва технологията, за да се излезе извън рамките на човешката перспектива, – казва Касахара. – Това може да е VR приложение с възможност за движение, което да се използва за игра извън дома”. Взаимодействието с другите играчи в реално време позволява да се направи игровия процес по-малко изолиран.

Sony 2

Независимо от това, засега технологията все още предизвиква известно усещане за прилошаване. Възможността да се наблюдава околният свят през очите на няколко човека обърква потребителя и предизвиква световъртеж. Краката се подкосяват от това, че човекът постоянно гледа различни картини и следователно вижда земята под различен ъгъл, а мозъкът постоянно се опитва да обхване всички изображения едновременно. Независимо от това, след няколко минути игра геймърите успяват донякъде да координират своята позиция и да получат по ясно усещане за пространство.

Касахара е създал мрежа от свързани VR очила, за да позволи на хората да сравняват и споделят своя физически и пространствен опит с останалите участници в проекта. През миналата година участниците в един от неговите експерименти успяха по подобен начин да нарисуват скица на статуята на Свободата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *