post

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са си поставили амбициозна цел – да сканират и създадат 3D модели на всички съществуващи на Земята животни. В рамките на проекта Digital Life е създадена специалната камера Beastcam Array, която е способна в движение да цифровизира и създава триизмерни модели.

Установката Beastcam Array се състои от 10 манипулатора, на всеки от които може да се постави камера Canon G-16 и специални стереоскопични камери (до 30 броя). В центъра на това устройство се поставя неголямо животно и започва процес на сканиране. За по-големите животни обаче ще се използват стандартните методи.

Учените са създали специален софтуер, който на базата на няколко снимки създава триизмерен модел на животното практически в реално време. Изследователите вече са внесли в проекта Digital Life 3D модели на скорпиони, акули, жаби и гущери.

models

С помощта на технологията Beastcam ние ще запазим в цифров вид целия живот на Земята. За целта ще е нужна работата на няколко поколения учени, а ние правим само първата крачка. Днес много видове животни са на ръба на изчезването и ние трябва да се постараем да запазим данни за тях в цифрова форма”.

Всички създадени модели ще имат свободен достъп за некомерсиално използване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *