post

Продажбите на iPhone продължават да намаляват, макар и с по-бавно темпо. Това показват финансовите резултати на Apple за първото тримесечие на годината, които компанията публикува.

От тях се вижда, че компанията е продала 50.8 млн, бройки от устройството, което е с 1% по-малко спрямо същия период миналата година. То е и с 35% по-малко спрямо последното тримесечие на 2016 г., което по традиция е най-активното за всяка година.

С резултатите си Apple не отговори на очакванията на анализаторите и инвеститорите, но се задържа над 50 млн. бройки и резултатите не са чак толкова разочароващи.  Очакванията са, че и занапред продажбите на iPhone 7 няма да са кой знае колко впечатляващи.

Основната причина затова е огромният интерес, който се създава около “юбилейния iPhone 8”. Той се очаква през септември т.г. и към него вече има сериозни очаквания, че тъй като ще отбележи 10-годишния юбилей на смартфона, Apple ще се постарае да го направи и най-добрия модел досега.

За сега спадът на продажбите на iPhone не се отразява твърде лошо на общите приходи на Apple. Те дори се повишават с 5% на годишна база до $52,9 млрд. Продажбите на Mac компютри също се увеличават с 4% въпреки недоволството на фенове и анализатори, че Apple сякаш е забравила за тези устройства и почти не им обръща внимание. Противно на критиките, че интересът към умния часовник Apple Watch спада, компанията обяви, че продажбите му всъщност са се удвоили спрямо първото тримесечие на миналата година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *