post

Облаците на традиционни хард дискове се сгъстяват. Един от най-големите производители на HDD – компанията Seagate затваря своя завод в китайския град Суджоу.

Този завод е един от основните производствени центрове на компанията, което неизбежно ще се отрази на обемите на произвежданите HDD. Впрочем, това намаление влиза в тримесечните планове на Seagate, която възнамерява да съкрати производството от 55-60 млн единици до 35-40 млн. Решението е продиктувано от продължаващото намаляване на търсенето на твърди дискове. Причината –  нарастващата конкуренция от страна на SSD, които в много отношения превъзхождат HDD, а цените им стават все по-ниски.

Както обикновено в такива случаи, затварянето на предприятие е съпроводено от мащабни съкращения в персонала. В случая това са 2200 служители, които ще се присъединят към 8-те хиляди, съкратени от Seagate в цял свят през миналата година.

Заводът в Суджоу стана собственост на Seagate заедно с другите активи на Maxtor, купена от производителя през 2006 г. Засега не е ясно какво ще се случи с тази фабрика, но тя едва ли ще бъде преоборудвана за производство на SSD, поне в близко бъдеще.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *