post

Както си върви на главата на човек може да падне саксия или даже той да бъде ударен от мълния. Това не са толкова необичайни явления. Но ако върху него падне метеорит, това вече е наистина рядък късмет.

Преди 60 години американката Ан Ходжис е ударена от метеорит. Тогава тя се опитва да го продаде, но не успява. Десетилетия по-късно цената му се покачва и за фрагмент с тегло 10,3 грама вече могат да бъдат поискани $8000. В крайна сметка на аукцион той е продаден за $7500 или $728 за грам, докато грам злато струва $39,05.

meteorite

Що се касае до историята на Ан Ходжис, тя пострадала на 30 ноември 1954 г. Част от метеорит с тегло 3,86 кг пробил покрива на жилището й в Алабама, в което тя живее под наем, рикоширал от корпуса на радиото и ударил жената на дивана. В резултат тя получила рани по ръцете и бедрата. Следват съдебни дела с военните и собственичката на дома за това кой има право да притежава метеорита. Ан си запазва малкото парче от 10 грама, а останалото поради липса на купувачи е дадено в музей.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *