post

Миналата седмица любопитен ъпдейт на GitHub показа, че Google е указала Swift, програмният език създаден от Apple за изграждане на iOS/macOS/tvOS/watchOS приложения. Преди това чухме, че идеята е компанията да допринесе за базата на език с отворен код, както и да я използва, за да създаде вътрешни инструменти за iPhone и iPad, но има и още.

Android Police отбелязва, че някои от скорошните кодове в хранилището на Swift на Google показват, че компанията работи за изграждане на поддръжка за него в собствената си операционна система Fuchsia. Въпреки, че мина около година, от както научихме за пръв път за нейното съществуване, Google все още я държи в тайна, тъй като тя би могла да помогне за стартиране на Internet of Things или дори да замени популярната мобилна операционна система на гиганта, Android.

Fuchsia вече поддържа софтуер, написан на Dart, C++ и Go и добавянето на Swift към списъка би могло да означава, че приложенията лесно ще могат да се прехвърлят от вече съществуващи за iOS, само с прекомпилиране или отделен интерфейс. Разбира се Google със сигурност има големи планове за своята Fuchsia и няма да ги разкрие така лесно, но в репото има още много информация, а не липсват и ентусиасти, които да ровят в нея за любопитни открития.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *