post

Следващите събития от проекта са пърформансите на Джими Робер, Луиз Ерве и Клое Майе, със Стефан Додуров, и разговорите с авторите Матийо К. Абоненк, Мари Воание и Стефан Барбие-Буве и кураторите Светлана Куюмджиева и Пиер Бал-Блан, които ще се проведат на 1 и 2 юли

 

Програмата на изложбата “Palais Potemkine” [Палат Потьомкин], организирана от Перно Рикар България, Фондация Рикар, Френски Институт и Национална художествена галерия / Двореца, продължава през идния уикенд със събитието – “Потьомкинови села, по света и у нас. Разговори с френски съвременни артисти от наградата на Фондация Рикар и куратори”, което се провежда в сътрудничество с Фондация „Отворени изкуства”, галерия SARIEV Contemporary и образователна платформа “Въведение в съвременното изкуство”.

 

По време на събитието публиката ще има възможност да се срещнe с трима от артистите, участващи в нея Матийо К. Абоненк, Мари Воание и Стефан Барбие-Буве и двама куратори, значими за България и Франция – Светлана Куюмджиева (артистичен директор на фондация „Пловдив 2019″) и Пиер Бал-Блан (част от кураторския екип на документа 14 Атина-Касел).

 

На 1 юли (събота) ще се проведе първата серия от разговори с артиста Матийо К. Абоненк и куратора Светлана Куюмджиева. Тя ще бъдe съпътствана от пърформансa A side [Страна А] на Луиз Ерве и Клое Майе със Стефан Додуров. Втората серия разговори от програмата е в неделя (2 юли) и в нея ще участват артистите Мари Воание и Стефан Барбие-Буве и кураторът Пиер Бал-Блан. Разговорите ще завършват с кръгла маса, която ще позволи интеракция между участниците, като е предвидено време и за въпроси от публиката. В същия ден Джими Робер ще представи пърформанса Figure de style [Стилистична фигура].

 

Самата практика на представените артисти от изложбата Palais Potemkine” [Палат Потьомкин] обогатява и релативизира понятието за „сцена“. Техният избор от страна на куратора Емил Урумов почива на многообразието на темите, които ги вълнуват, и съумява да преодолее всякакви географски, стилистични или тематични граници. Техните изследвания и сътрудничество ги отвеждат до страните от бившия Източен блок, отвъдморските територии, бившите колонии, градски или отдалечени райони във Франция и по света. Изложбата “Palais Potemkine” [Палат Потьомкин] може да бъде разгледана до 20 август в Национална художествена галерия / Двореца.

 

Участници в разговорите:

Матийо К. Абоненк е роден през 1977 г. в Париж и живее в Рим. Той се фокусира върху формите на културна хегемония, на които се основава развитието на съвременното общество. Независимо дали става дума видео, фотографии, инсталации, рисунки, или изложбени проекти Матийо К. Абоненк изследва доминиращите принципи на репрезентация чрез присвояване на елементи и съществуващи събития, свързани главно с имперската история и колониализма на така наречените „развити страни”.
Светлана Куюмджиева (р. 1977) е критик и куратор, базирана в Пловдив, България. Завършила е Изкуствознание в Националната художествена академия. Работила е като седмичен наблюдател за визуални изкуства на в. „Култура”, консултант за съвременно изкуство на различни издания в България и арт редактор на „Abitare Bulgaria”. От 2003 г. до 2013 г. работи като куратор в галерия „Credo Bonum” – София (основана през 2003 г. като галерия „СИБАНК”). Понастоящем е артистичен директор на фондация „Пловдив 2019″. Светлана Куюмджиева е съучредител на фондация „Изкуство – Дела и Документи” и член на Independent Curators International (ICI).

Мари Воание е родена през 1974 г. и живее в Париж. Тя получава наградата Prix des médiathèques au Festival International du Documentaire (FID) и наградата за късометражно кино във фестивала Cinéma du Réel au Centre Pompidou на Центъра Помпиду в Париж 2007 г. Отличена е с наградата на фондация „Рикар” през 2016 г., Воание е участвала в Триеналето на Париж, на Биеналето на Рен през 2012 г. и Берлин през 2010 г. Филмите й наскоро са станали част от колекциите на Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Париж, Musée du Grand-Hornu в Белгия, и френския национален  художествен фонд за съвременно изкувто и PACA FRAC в Марсилия.

Стефан Барбие-Буве е роден през 1981 г. година в Марсилия. В момента живее и работи между Брюксел и Амстердам. Завършва Ecole Cantonale d’Art de Lausanne в Швейцария. Участва в  множество групови и самостоятелни изложби в Белгия, Франция и Швейцария. Негови произведения са част от публичните колекции на Frac Aquitaine и Österreichisches Museum für angewandte Kunst (MAK) във Виена.
Пиер Бал-Блан (роден 1965 г.) е независим куратор и директор на CAC Brétigny (Център за съвременно изкуство в Бретини, в околностите на Париж) от 2003 до 2014 година. От 2003 г. насам той ръководи проекта Phalanstère Project,- поредица от site-specific интервенции, насочени към критичното преосмисляне на логиката зад събирането на произведения на изкуството. Чрез своята работа той продължава да изследва формите и отговорностите на музеите, ежедневните им дейности и връзките им с града. През 2017 г. Бал-Блан е част от кураторския екип на документа 14 Атина-Касел.

 

Програма:
1.07.2017 (събота)

15:30–18:30

Разговори с артисти – Матийо К. Абоненк

Пърформанси – Луиз Ерве и Клое Майе, A side [Страна А], със Стефан Додуров
Разговор с куратори – Светлана Куюмджиева, артистичен директор на Пловдив 2019
2.07.2017 (неделя)

14:00–18:00

Разговори с артисти – Мари Воание и Стефан Барбие-Буве

Пърформанси – Джими Робер, Figure de style [Стилистична фигура]

Разговори с куратори – Пиер Бал-Блан (част от кураторския екип на документа 14 Атина-Касел)

 

Разговорите ще се проведат на български и френски език с превод.
Желателно е предварително записване ТУК

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *