post

GPS навигацията е едно от най-големите удобства, които модерните технологии внесоха в нашето ежедневие. Днес вече е достатъчно само човек да знае КЪДЕ отива, а КАК най-бързо и лесно да стигне до там е нещо, за което се грижи GPS навигаторът.

Като всяка технология, която е достигнала своята зрялост и GPS навигацията вече не изисква големи инвестиции в техника. На пазара се предлагат модели с изключително достъпни цени, но въпросът е при кои от тях получавате възможно най-много функции и високо качество за парите си.

От достъпните модели на българския пазар, много добра оферта е PriVileg GPS 43FM, внасян у нас от COMPUTER 2000. Неговата цена е само 185 лева (с включен ДДС). Като ниво на функционалност обаче, моделът е позициониран в по-висок ценови клас, което го прави изключително изгодна покупка.

PriVileg GPS 43FM е сравнително тънък, доста лек и компактен, но с надежден и здрав корпус. Устройството е предназначено най-вече за монтиране в автомобил или камион, но може да се ползва също с мотоциклет или велосипед. Компактните му размери позволяват да го вземете за компания дори когато се разхождате пеш из града – спокойно се побира в джоб на яке или сако. Батерията е вградена, с капацитет 1250 mAh и осигурява около 3 часа време за автономна работа.

Устройството идва в комплект със стойка за удобно монтиране в автомобил, две зарядни (едното от които е за употреба в кола), USB кабел за трансфер на данни и симпатични стерео слушалки.

Сензорният дисплей на GPS 43FM е с диагонал 4,3” и има резолюция 480 х 272, като цялата навигация се осъществява чрез директно докосване върху повърхността му с пръсти. Има и стилус (показалка), който е прибран практично в задната част на корпуса, но през повечето време той едва ли ще е нужен, тъй като „бутоните” върху екрана са достатъчно големи и удобни за натискане, дори докато сте в движение.

Навигацията е опростена, интуитивна и аналогична (като идеология) с повечето подобни устройства на пазара. Интерфейсът е изцяло локализиран на български, така че едва ли ще имате проблеми с неговото усвояване.

GPS приемникът използва новия чип Atlas IV на SiRF Technologies, активира се автоматично, изчислява вашата позиция и съответно я показва на картата. 40-каналният GPS приемник позволява прецизност при локализиране под 10 метра. От потребителя се иска само да зададе крайната и (евентуално) някои междинни точки на маршрута. Това става по два алтернативни начина – като въведете директно адреса или като посочите желаната дестинация върху картата чрез докосване с върха на показалката.

Търсенето по адрес се осъществява чрез виртуална „фонетична” клавиатура. Хитрото в случая е, че докато набирате адреса, автоматично се скриват онези букви, които няма да ви трябват, като по този начин въвеждането се опростява и ускорява в пъти.

Естествено, освен адреси, GPS 43FM позволява да се търсят и т. нар. POI (Points of Interest), като в зависимост от инсталираните карти това може да означава най-различни бензиностанции, хотели, мотели, театри, заведения и др.

По желание на шофьора навигацията се извършва в гласов режим, изцяло на български (опцията е активна в зависимост от инсталираните карти). Софтуерът предоставя избор между два виртуални гласа, мъжки и женски, които дават инструкции за разстояния, завои, промяна в маршрута или възникнали проблеми (като например липса на GPS сигнал).

Вграденият в GPS 43M говорител осигурява достатъчно силен и качествен звук и няма проблем да го използвате самостоятелно, но ако имате радиоуредба в колата, ще постигнете по-добри резултати чрез вградения FM трансмитер. Така, на избрана от вас FM честота, ще чувате още по-отчетливо указанията за навигация през стереосистемата в автомобила.

В зависимост от възможностите на инсталирания софтуер GPS системата изчислява времетраенето на пътуването, позволява ви да добавите точки за камери и полицейски радари (за които ще получите съответните предупреждения) или да извършите предварителна симулация за маршрута (която между другото се базира на правилата за движение по пътищата, т.е. калкулира се придвижване в градски условия с 50 км/ч). В момента съществуват доста подробни карти на България, в които са включени почти всички населени места в страната, плюс детайлни карти с улици и забележителности за по-големите градове (София, Пловдив, Варна, Бургас и др.).

По време на дълъг път мултимедийните възможности на PriVileg GPS 43FM ще ви се сторят направо безценни – устройството възпроизвежда музика в MP3 формат и MP4 видеоклипове за забавление на пътниците в колата. Поддържат се всички най-популярни формати (MP3, MP4, 3GP), като видеото може да се отвори директно на цял екран, а звукът, посредством FM трансмитера (който споменахме по-горе) е най-добре да се „прехвърли” към стереоуредбата в колата.

Ако се връщате от ваканция или екзотично пътешествие, може да разгледате снимките, направени с цифровия фотоапарат, още докато се прибирате обратно към вкъщи с колата. GPS 43FM е оборудван със слот за популярните SD флаш карти памет, така че просто сваляте картата от камерата и я поставяте в устройството. Всъщност, наличието на SD слот дава и разнообразни допълнителни възможности, като например да заредите още музика или пък да гледате пълнометражни филми, предварително конвертирани в MP4 формат.

Четенето на книги в колата също е възможно и безспорно забавно (стига разбира се да не го правите, докато шофирате), като софтуерът позволява да се четат файлове в TXT формат. Естествено, това дава шанс да прехвърлите предварително в текстов файл всякаква информация, която би могла да ви е полезна по пътя – описания на забележителности, ваши лични бележки, а защо не и разнообразни инструкции примерно за поддръжка на автомобила.

PriVileg GPS 43FM идва с 2 GB SD флаш карта с навигационен софтуер НАВИТЕЛ и включена легална карта на България. От нея лесно ще откриете местонахождението на 199 града и курортни селища, всеки от които е представен с детайлна карта на улиците и по-важните обекти в него. За 171 от тях има възможност за търсене по име на улица, а за 40 от по-големите български градове е реализирана опцията за търсене по номер на улица или номер на блок.

Картата се предлага с правото на една година безплатни ъпдейти. Срокът на ъпдейтите започва да тече от датата на регистрация на кода в сайтаwww.bgroutingmap.com.

Най-важното предимство на PriVileg GPS 43FM обаче си остава атрактивната цена. Именно тя прави от този модел изненадващо достъпно решение, което въпреки това предлага прецизна и гъвкава навигация на роден език, съчетана с качествено мултимедийно забавление и отмора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *