post

Леандър Кани се готви да публикува биографичната си книга “Тим Кук: Геният, който издигна Apple на следващото ниво”, фокусирана върху компанията след ерата на Стив Джобс, а един любопитен откъс от книгата, публикуван от TechCrunch описва борбата на Apple с ФБР през 2016 година.

Може би си спомняте как ФБР поиска от компанията да създаде специална версия на iOS, която ще й позволи да получи достъп до заключения iPhone на терориста от Сан Бернадино, но гигантът отказа заради опасения, че инструментът може да попадне в неподходящи ръце. В книгата на Кани се посочва, че Кук “залага на компанията” и решението да се изправи срещу ФБР. Авторът цирира и бившия генерален адвокат Брус Сюел, който се пенсионира през 2017 година. Сюел разказва, че е имало много работа, предшестваща публичната битка за iPhone през 2016 година, а ФБР е поискала достъп до телефони на общо основание още две години преди това, след като Apple пусна iOS 8, която заключи устройствата с парола. Правоприлагащите органи се борят да достигнат информацията, нужна според тях за разследвания на престъпления, но дори и съдебна заповед не може да пробие защитата на iPhone, а компанията отхвърли искането на ФБР. В крайна сметка Apple никога не се изправи срещу ФБР в съда, тъй като агенцията плати над 1 милион долара на трета страна, за да получи достъп до информацията в телефона, а Кук е разочарован, че делото не е обжалвано, тъй като искал да изясни случая изцяло.

Книгата на Кани ще излезе на 16 април и вече е налична за предварителни поръчки, а същият автор 5 години преди това публикува книга и за Джони Айви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *