post

Предимствата и недостатъците и изобщо всички свойства на дървесината се определят от растителния й произход. По това тя се класифицира като строителен, интериорен или конструктивен материал – качествен иглолистен материал може да намерите от ЕМСИЕН-3 ООД

11 предимства на дървесината

 1. Горите се самовъзобновяват. Когато се използват разумно дървесината може да е с неизчерпаем източник.
 2. Ниска цена спрямо другите материали, която се определя от лесното добиване и транспортиране.
 3. Лесно и оперативно изработване на изделия или конструкции, без значение дали е ръчно или машинно.
 4. Дървесината е с малка обемна маса и съответно могат да се изработят доста леки конструкции.
 5. Дървесината има малка плътност, но голяма якост.
 6. Дървесината може да се обработва и използва независимо от сезона.
 7. Съединенията от дървесина са здрави и сигурни.
 8. Дървесината има нисък коефициент на топлопроводност и топлоизолация.
 9. Дървесината притежава доста добра дълготрайност когато се спазват условията за обработка и използване.

  10Дървесината е устойчива на киселинни основи

 10. Дървесината има много добри акустични свойства.

8 недостатъци на дървесината

 1. При металите могат да се получат огромни по размер изделия, а при дървесината – не.
 2. Дървесината има чепове и кривини в резултат на естествен растеж.
 3. Дървесината не е еднородна структура. Има пукнатини.
 4. Дървесината реагира на влага и получава изменения на свойствата си.
 5. Дървесината се напада от насекоми и гниене предизвикано от гъби.
 6. Дървесината е с много нисък клас за реакция при огън и има ниска температура на запалването й.
 7. Дървесината е хигроскопична, което влияе на якостта и деформирането.
 8. При изсъхване се променят размерите и вида – свива се, изкорубва се, напуква се.

 

Но повечето от недостатъците на дървесината независимо от вида й могат да бъдат премахнати или овладени до някаква степен.

А и както е очевидно, предимствата на дървесината надделяват над недостатъците и тя е материал, който се използва широко в бита.

Например, за производството на мебели се използват предимно широколистна дървесина, която расте в България. По-конкретно: орех, ясен, дъб, бук и други. Всичко, което е изработено от широколистна дървесина е много здраво, а по отношение на интериора се постига неповторима топлина и уют. Разбира се и цената на широколистната дървесина е по-висока.

От своя страна иглолистната дървесина също има своята ценност. Тя се използва предимно за сглобяеми къщи, но също така и за изработката на мебели. В България, иглолистната дървесина е предимно от бял или черен бор, ела и смърч.

Дървесината независимо дали е иглолистна или широколистна намира огромно приложение в строителството и производството на мебели, интериорни аксесоари, заготовки от дървесина или пък плоскости от дървесина.

Например, така известното ПДЧ се изработва от дървени частици, които се пресоват и слепват под високо налягане и загряване. Използва се предимно за производството на мебели.

Друго производен продукт на дървесината е ПДВ. Това е са плочи от дървесни влакна. Този получен материал след съответната технологична обработка има равномерен строеж. Използва се за изработката на врати, гърбове на шкафове и гардероби.

С много по-добри физико-механични качества са плоскостите MDF. Тези плочи, изработени от дървесен материал могат да се фурнироват с естествен фурнир. А също така да се обработват с лак, да се ламинират или лакират. Горната и долната част на тези плоскости се полага ламинатно покритие, за да се защитят от влага.

Дървесината е основен материал, предпочитан от архитекти и дизайнери. Тя се използва не само за производството на мебели, а и за дървени сгради, балконски дървени врати със стъклопакети, тавани, които се облицоват с иглолистна ламперия, покривни конструкции и много други.

В България годишно се произвеждат около 20 000 м2 дървени сглобяеми къщи. В повечето случаи тези къщи са от цилиндровани трупи. От дървесина се изграждат също и заведения за хранене и почивка, бунгала.

Дървесината се използва и за интериорно оформление и удобство в градината. Изработват се люлки, беседки, пейки, декоративни мостчета и други.

Изработването на различни детайли от дървесина се постига чрез шлайфане, рязане, фрезоване, рендосване на дървения материали не на последно по важност място и лакиране. По този начин се получават различни дървени изделия и мебели с разнообразни функции и възможности.

Поради високата цена на качествената дървесина, но и поради липсата на достатъчно количество на качествен дървен материал най-често употребата се свежда до изработването на крака на маси, столове и индивидуални проекти. Основният конструктивен материал в меката мебел също е от масивна дървесина.

В довършването на не малко строителни обекти се използва качествена дървесина във вид на дюшеме. Подова настилка, която винаги ще бъде предпочитана и се нарежда в категория лукс. Често за вътрешна и външна облицовка се използва ламперия или дъски каквито предлага ЕМСИЕН-3 ООД. Дървеният материал обикновено е от смърч, бял бор, или ела. Но за луксозните обекти се използват дъб, акация или лиственица.

Дървесината има своето успешно приложение и в изграждането на парапети, независимо дали те са за вътрешното или външното пространство. Обикновено парапетите се изработват от същата дървесина, която е ползвана в цялостният интериор. Нека не забравяме и паркетите от масивна дървесина, които са основна част от практичната, но и луксозна атмосфера. Асортиментът на паркетите е доста богат. Разкошното разнообразие е не само по характеристиките дължина, дебелина, широчина и цвят. Дървесината използвана за изработката на паркет е доста разнообразна и като вид. Но най-често се ползва бук, дъб, ясен, акация, както и екзотични дървесни видове.

Но пък заради ниската цена, в последните години все повече се налага като предпочитан материал така наречения МДФ или по-точно ламиниран паркет. При ламинираният паркет голямо предимство е лесният и изключително бърз монтаж.

И за финал нека да отбележим, че качествената дървесина, не зависимо от вида си, се използва и в оздравителната и козметична сфера. Например за изработката на сауни. Площта на сауната традиционно е от 2 до 10 м². Облицовките на сауните най-често се изработват от ела.Но пейките и облегалките в сауната са направени от липа, върба или топола.

Химични свойства

Различните видове дървесина са с различни химични свойства. Но приблизителната характеристика на дървесината за химичният й състав е около 50% въглерод, 40% кислород, 6% водород и около 1% азот. В дървесината се съдържа и не малко калий, натрий, калций, желязо, дори магнезий. Но някои видове дървесина съдържат и сяра, хлор, фосфор.

Дървесината се разделя на два основни вида, които предопределят индивидуалните й предимства и недостатъци според целта на употребата й – широколистна и иглолистна.

 

One thought on “Предимства и недостатъци на дървесината

 1. Най-нагло изсичат горите подред, а вие им правите реклама… Оттеглям се като читател и на този сайт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *